over

Portret Robbert de Groot

OPRICHTER

Robbert de Groot | Grafisch ontwerper is een ontwerppraktijk, opgericht in 2012 door grafisch ontwerper Robbert de Groot (Dordrecht, 1988).
Sinds 2017 lid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).

ACHTERGROND

In Dordrecht stond mijn kinderwieg, maar in Rotterdam staat mijn ontwerpwieg. Door mijn studie aan de Willem de Kooning Academie ben ik in Rotterdam beland, waar de liefde is ontstaan voor vorm, informatie-ordening, fotografie, letters, materialiteit, tactiliteit en concepten die werken. Ik heb er veel praktijkervaring op mogen doen doordat ik regelmatig geselecteerd werd om bijzondere praktijkopdrachten te realiseren. Exchange By Design in Shanghai (China) is hier een mooi voorbeeld van. Hierdoor besloot ik om direct na het afstuderen mijn eigen studio te beginnen. Inmiddels heb ik ruim 8 jaar ervaring in ontwerp maar hou ik een verwonderde blik.

TEAM

Robbert is de vaste waarde als grafisch ontwerper. Ook kan ik altijd terugvallen op de ervaring van mediumstrateeg Lissie Scholtes. Het specialisme van Lissie wordt ingezet voor de mediumstrategie, afhankelijk van uw verhaal. De bescheiden omvang van Robbert de Groot | Grafisch ontwerper is een bewuste keuze: door klein te blijven ben ik nauw betrokken bij ieder project en kan de kwaliteit bewaakt worden. Indien nodig maak ik gebruik van mijn professionele netwerk wat bestaat uit illustratoren, tekstschrijvers, fotografen, drukkerijen en webontwikkelaars. Zo kan ik zowel kleine als grotere projecten realiseren. Ook samenwerken met specialisten van de opdrachtgever zelf, kan natuurlijk.

–––––––––––

OPLEIDINGEN, WORKSHOPS

2008 – 2012
Willem de Kooning Academie, Rotterdam (WDKA)
Grafisch Ontwerpen
(HBO, bachelor, voltijd), succesvol afgestudeerd in 2012
*o.a. les gehad van vooraanstaande grafisch ontwerpers Dennis Koot en Rick Vermeulen (van het gerenommeerde Rotterdamse ontwerpbureau Hard Werken), maar ook van het toonaangevende ontwerpbureau Koehorst in ’t Veld.
2012
De Leeszaal Rotterdam / Alles behalve de inhoud: papier, over grondstoffen, het verleden, de toekomst, het ambacht en de industrie van papier (workshop, lezing)
Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers–Graphic Design Festival Breda / Mijn klant begrijpt me niet, over de rol van de opdrachtgever (workshop)
Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers–Graphic Design Festival Breda / Straight through the Poster, over het onderzoeken van het medium poster (workshop)
2011
Autonome beeldende kunst / Art & The City (Minor WDKA)
2010
Documentaire Fotografie (aanvullend vak WDKA)
Gorilla, a visual column on the current news door De Designpolitie (workshop WDKA)
Exchange By Design (educatie, ontwerpproject en lezing Wereldtentoonstelling 2010 Shanghai-China)
2009
Modeltekenen (aanvullend vak WDKA)
Zeefdrukken (workshop WDKA)
Stop-motion (workshop WDKA)
2009
Looddrukken en boekdrukkunst (aanvullend vak WDKA)
2008
Typografie & Letterontwerp (aanvullend vak WDKA)
2005 – 2008
Da Vinci College, Dordrecht
Art&Design / Grafisch Ontwerpen (MBO niveau 4), diploma 2008
2001 – 2005
Thorbecke Lyceum, Rotterdam
(Topsport Talentschool) (VMBO, TL), diploma 2005

–––––––––––

WERKERVARING

2012 – heden
Robbert de Groot | Grafisch ontwerper, Rotterdam
2011
Rob van Hoesel (grafisch ontwerper), Breda
Stage gelopen als grafisch ontwerper
2011
The Eriskay Connection (uitgeverij kunst- & fotoboeken), Breda
Stage gelopen als grafisch ontwerper
2011
Studio Pronk (grafisch-, interactie- & ruimtelijk ontwerp), Rotterdam
Stage gelopen als grafisch- & ruimtelijk ontwerper
2008
MundoLoco (grafisch ontwerp), Utrecht
Stage gelopen als grafisch ontwerper
2007
Mirjam Hazenoot illustratie, Den Haag
Stage gelopen als illustrator
2006
MultiCopy, Dordrecht
Stage gelopen als vormgever & DTP-er

–––––––––––

PRIJZEN, ERKENNINGEN

• ROTTE-DAM (permanent kunstwerk in openbare ruimte) (2013), i.o.v. Gemeente Rotterdam. Winnaar ontwerpwedstrijd ‘Wijnhaven Tunnel’ (onder verlengde Willemsbrug)
• Longlist Rotterdam Architectuurprijs 2013 met ROTTE-DAM i.o.v. Gemeente Rotterdam en AIR (architectuurcentrum Rotterdam)
• Tweestrijd (in Binnenhof, Den Haag) (2011), i.o.v. De Rijksgebouwendienst en Eerste Kamer. Eervolle vermelding voor voorstel Tweestrijd (in vergaderkamer Binnenhof), tijdens ontwerpwedstrijd voor studenten van meerdere kunstacademies.
De vooroordelen van Geert (2010), i.o.v. Centrum Beeldende Kunst Dordrecht. Winnaar ontwerpwedstrijd voor grafisch ontwerp-studenten van de Willem de Kooning Academie voor tentoonstelling ‘Wat te doen? #1’ / Stemwijzer in beeld in CBK Dordrecht (2010)
• Maak geen schijnbeweging (2009), i.o.v. De Affiche Galerij, Den Haag en Haags Gemeentearchief. Eén van de winnaars ontwerpwedstrijd voor kunstacademiestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en Willem de Kooning Academie, voor de groepstentoonstelling ‘Iedereen = Anders’ / Poster presentatie in De Affiche Galerij (tramtunnel Spui, Den Haag)

–––––––––––

TENTOONSTELLINGEN

Hoe Bestaat Het (Groepstentoonstelling) in Museum Slager, Den Bosch (2012)
Grad. Festival (Groepstentoonstelling) in Fenixloodsen, Rotterdam (2012)
Wat te doen? #1 / Stemwijzer in beeld (Groepstentoonstelling) in CBK Dordrecht en Galerie BLAAK10, Rotterdam (2010)
Iedereen = Anders (Groepstentoonstelling) / Poster presentatie in De Affiche Galerij (tramtunnel Spui), Den Haag (2009)

–––––––––––

GEPUBLICEERD

Algemeen Dagblad
Mothership kunstproducent (boek)
ITEMS (vooraanstaand Design Magazine)
De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2014
Radio Rijnmond
Krant Oude Westen
BK-informatie (blad voor Beeldende Kunst)
Meer

–––––––––––

 

 • t +31 (0)6 16361147

  info@robbertdegroot.nl

  Van Nideckstraat 18a1,

  3039 TM Rotterdam (NL)

 • Volg mij op Facebook voor ontwerpprocessen, nieuws en sneak-peeks! –––––––––––––––––––––––
 • Korte kennismaking

  Robbert de Groot | Grafisch ontwerper, AANGENAAM! Opgericht in 2012 door Robbert de Groot (Dordrecht, 1988). Vanuit Rotterdam werk ik zowel aan culturele als aan commerciële opdrachten. Mijn werk bestaat uit het ontwerpen van huisstijlen/identiteiten, strategische campagnes, boeken, affiches, flyers, folders, brochures, websites en andersoortige publicaties.
 • Mijn werk karakteriseert zich door heldere concepten, eigenwijze- strategische- en functionele ontwerpen. Een simpel -maar doordacht- concept vormt de basis van een sterk, verrassend, relevant, prikkelend maar vooral bijzonder ontwerp zonder poespas. De papierkeuze, bind- en vouwwijze, typografie en details krijgen extra aandacht.
 • In het écht kennis maken voor een oriënterend gesprek? Heeft u een idee of wilt u werk zien? Neem contact op. Ik ben benieuwd naar uw verhaal! De koffie zal klaar staan! –––––––––––––––––––––––
 • Actueel

  Momenteel ben ik volop bezig aan spannende projecten! Ik werk aan een compleet huisstijl-pakket voor Euro Radar (grondonderzoek). Voor een oud bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam (waar nieuw leven in geblazen wordt d.m.v. renovatie en nieuwbouw) mag ik de nieuwe overkoepelende huisstijl maken. Ook voor de Rotterdamse tekstschrijver/journalist Najat Chaatouf mag ik haar identiteit ontwerpen! En als laatste werken we aan plattegronden van verschillende schepen voor Falck Rotterdam (Maasvlakte). –––––––––––––––––––––––