Rijkswaterstaat — A-twintig (kunstpublicatie)

Ontwerp van publicatie, incl. 13 posters voor tentoonstelling Snelwegatelier A20 in opdracht van Rijkswaterstaat. De publicatie werkt provocerend waarbij de focus ligt op het aanreiken van ideeën door Autonome Beeldende Kunst studenten, over de snelweg A20 in relatie tot de visie van Rijkswaterstaat.

Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig Robbert-de-Groot_A-Twintig A-twintig_publicaties_Robbert de Groot A-twintig_Robbert de Groot Robbert-de-Groot_A-Twintig

 

 

A-TWINTIG

In 2010 onderzochten derde en vierdejaars Autonome Beeldende Kunst studenten van de Willem de Kooning Academie de snelweg A20. Zij onderzochten de A20 door er tijdelijk te kamperen en er kunstwerken te maken van hun bevindingen onder begeleiding van kunstenaars.

Als buitenstaander van dit project ben ik gevraagd om een publicatie te ontwerpen (plus de tentoonstellingstypografie) in samenwerking met drie deelnemende Autonoom Beeldende Kunst studenten van de Willem de Kooning in Rotterdam. De publicatie A-twintig toont een interessant onderzoek van de ideeën die zijn ontwikkeld door jonge kunstenaars tijdens het Snelwegatelier in relatie tot de visie van Rijkswaterstaat (innovatieprogramma Wegen naar de toekomst). De publicatie bevat werken van de jonge kunstenaars in de vorm van losse posters. De posters zijn bedoeld om te worden opgehangen in de kantoren van de Rijkswaterstaat. A-twintig is voor mensen die zich bezig houden met de snelweg en zijn toekomst. Houdt de Rijkswaterstaat vast aan de oude visie? Of is er plaats voor nieuwe ideeën over de snelweg?

In de publicatie is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de symbolische ‘heenweg’ en ‘terugweg’ (A-twintig RE en A-twintig LI). Op de heenweg spelen vooroordelen een grote rol. Op de terugweg gaat het vooral om de nieuwe ideeën. Dit wordt benadrukt in het ontwerp door de heen en terugweg te binden in één (omdraai)publicatie.

De publicatie verspreid in het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat. In 2011 opende de tentoonstelling Snelwegatelier in het Maasgebouw/De KUIP, Rotterdam.

–––––––––––––––––––––––––––––––

jaar: 2011 / 210 x 297 mm / incl. 13 posters / 34 pagina’s / papier: 80 gr. Cyclus Offset / oplage: 2000 / bindwijze: geniet gebrocheerd / NL / € 11,50 / druk: DeltaHage BV, Den Haag / techniek: offset

–––––––––––––––––––––––––––––––

opdrachtgever: Rijkswaterstaat
concept en grafisch ontwerp: Robbert de Groot i.s.m. Chris Bijdevaate
samenstelling: Robbert de Groot, Chris Bijdevaate, Roos Wijma en
Linde Akkerman
(beeld)redactie: Robbert de Groot, Chris Bijdevaate, Roos Wijma
en Linde Akkerman
tekstredactie: Tanja Karreman
uitgever: Stichting AARDSCHAP, Melle Smets
mogelijk gemaakt door: Willem de Kooning Academie
tentoonstelling Snelwegatelier A20, Maasgebouw/de KUIP, Rotterdam (1 dec – 18 dec 2009)
tentoonstellingstypografie/posters: Robbert de Groot

→ www.rijkswaterstaat.nl

  • Volg mij op Facebook voor ontwerpprocessen, nieuws en sneak-peeks! –––––––––––––––––––––––
  • Korte kennismaking

    Robbert de Groot Grafisch ontwerper, een creatieve studio voor grafisch ontwerp en het bedenken van goede ideeën. AANGENAAM! Opgericht in 2013 door Robbert de Groot. Vanuit Dordrecht werk ik voor zowel voor culturele, non-profit, als voor commerciële opdrachtgevers. Mijn focus ligt op drukwerk.
  • In het écht kennis maken voor een oriënterend gesprek? Heeft u een idee of wilt u werk zien? Neem contact op. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. De koffie zal klaar staan! –––––––––––––––––––––––
  • Actueel

    Momenteel ben ik volop bezig met spannende projecten! Ik werk aan de overkoepelende huisstijl van een bedrijfsverzamelgebouw (voor o.a. creatieve ondernemers) in Amsterdam, waar nieuw leven in geblazen wordt d.m.v. een nieuw concept, renovatie en nieuwbouw. Voor een vernieuwd zorghuis (voor vitale ouderen) in Oudekerk a/d Amstel mag ik de nieuwe huisstijl ontwerpen. –––––––––––––––––––––––