Gemeente Rotterdam — ROTTE-DAM (kunstwerk)

(Typo)grafisch kunstwerk ROTTE-DAM in openbare ruimte -in opdracht van gemeente Rotterdam- met de focus op de ontstaansgeschiedenis van Rotterdam, de huidige ontwikkeling van de stad, water en materiaal.

Foto: © Willem de Kam Foto: © Willem de Kam Foto: © Willem de Kam ROTTE-DAM_Robbert de Groot ROTTE-DAM_Robbert de Groot ROTTE-DAM_Robbert de Groot Robbert de Groot_ROTTE-DAM

 

ROTTE-DAM

In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwerpen grafisch ontwerpers Robbert de Groot en Cees Boot het kunstwerk ROTTE-DAM, in de Wijnhaven tunnel, onder verlengde Willemsbrug (naast Willem de Kooning Academie Rotterdam). Dit is het winnende concept van een ontwerpwedstrijd (2010) op de vraag hoe de onaantrekkelijke en benauwde Wijnhaven tunnel in Rotterdam Centrum voorzien kan worden van een nieuwe vormgeving die past in deze tijd en in dit recent heringerichte gebied i.v.m. meer bewoning.

Het typografische kunstwerk ROTTE-DAM is gebaseerd op de roots van de stad. Het kunstwerk verwijst naar het ontstaan van Rotterdam aan de rivier de Rotte waar in 1260 een dam werd gelegd. Het magische gebied rondom de tunnel speelde vroeger een belangrijke rol in de groei van de stad. De oorsprong van de Rotterdam ligt hier geworteld.

Het ontwerp bestaat uit een corten-stalen voorzetwand waar het woord ROTTE-DAM in wortelvormen is uitgesneden met behulp van een plasma-snijtechniek. De wand is permanent over de gehele zuidzijde (waterkant) van de tunnel geplaatst. LED-verlichting in de vorm van grondspots zullen de gehele dag zowel het kunstwerk als de tunnel voorzien van verlichting. Het ontwerp legt niet alleen nadruk op het historische belang van dit gebied maar ook op het groeiende vermogen van de stad Rotterdam.

–––––––––––

jaar: 2013
opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
concept: Robbert de Groot
ontwerp: Robbert de Groot i.s.m. Cees Boot
formaat: 2,5 x 25 m
materiaal: corten-stalenplaten/1 cm dik (wortels gesneden
met plasma-snijtechniek)
producent: Mothership

 

 

 

  • Volg mij op Facebook voor ontwerpprocessen, nieuws en sneak-peeks! –––––––––––––––––––––––
  • Korte kennismaking

    Robbert de Groot Grafisch ontwerper, een creatieve studio voor grafisch ontwerp en het bedenken van goede ideeën. AANGENAAM! Opgericht in 2013 door Robbert de Groot. Vanuit Dordrecht werk ik voor zowel voor culturele, non-profit, als voor commerciële opdrachtgevers. Mijn focus ligt op drukwerk.
  • In het écht kennis maken voor een oriënterend gesprek? Heeft u een idee of wilt u werk zien? Neem contact op. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. De koffie zal klaar staan! –––––––––––––––––––––––
  • Actueel

    Momenteel ben ik volop bezig met spannende projecten! Ik werk aan de overkoepelende huisstijl van een bedrijfsverzamelgebouw (voor o.a. creatieve ondernemers) in Amsterdam, waar nieuw leven in geblazen wordt d.m.v. een nieuw concept, renovatie en nieuwbouw. Voor een vernieuwd zorghuis (voor vitale ouderen) in Oudekerk a/d Amstel mag ik de nieuwe huisstijl ontwerpen. –––––––––––––––––––––––