Gemeente Rotterdam — ROTTE-DAM (kunstwerk)

(Typo)grafisch kunstwerk ROTTE-DAM in openbare ruimte -in opdracht van gemeente Rotterdam- met de focus op de ontstaansgeschiedenis van Rotterdam, de huidige ontwikkeling van de stad, water en materiaal.

Foto: © Willem de Kam Foto: © Willem de Kam Foto: © Willem de Kam ROTTE-DAM_Robbert de Groot ROTTE-DAM_Robbert de Groot ROTTE-DAM_Robbert de Groot Robbert de Groot_ROTTE-DAM

 

ROTTE-DAM

In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwerpen grafisch ontwerpers Robbert de Groot en Cees Boot het kunstwerk ROTTE-DAM, in de Wijnhaven tunnel, onder verlengde Willemsbrug (naast Willem de Kooning Academie Rotterdam). Dit is het winnende concept van een ontwerpwedstrijd (2010) op de vraag hoe de onaantrekkelijke en benauwde Wijnhaven tunnel in Rotterdam Centrum voorzien kan worden van een nieuwe vormgeving die past in deze tijd en in dit recent heringerichte gebied i.v.m. meer bewoning.

Het typografische kunstwerk ROTTE-DAM is gebaseerd op de roots van de stad. Het kunstwerk verwijst naar het ontstaan van Rotterdam aan de rivier de Rotte waar in 1260 een dam werd gelegd. Het magische gebied rondom de tunnel speelde vroeger een belangrijke rol in de groei van de stad. De oorsprong van de Rotterdam ligt hier geworteld.

Het ontwerp bestaat uit een corten-stalen voorzetwand waar het woord ROTTE-DAM in wortelvormen is uitgesneden met behulp van een plasma-snijtechniek. De wand is permanent over de gehele zuidzijde (waterkant) van de tunnel geplaatst. LED-verlichting in de vorm van grondspots zullen de gehele dag zowel het kunstwerk als de tunnel voorzien van verlichting. Het ontwerp legt niet alleen nadruk op het historische belang van dit gebied maar ook op het groeiende vermogen van de stad Rotterdam.

–––––––––––

jaar: 2013
opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
concept: Robbert de Groot
ontwerp: Robbert de Groot i.s.m. Cees Boot
formaat: 2,5 x 25 m
materiaal: corten-stalenplaten/1 cm dik (wortels gesneden
met plasma-snijtechniek)
producent: Mothership
met veel dank aan: Willem de Kooning Academie

–––––––––––

ROTTE-DAM staat op de l-list voor de Rotterdam Architectuurprijs 2013 en neemt deel aan Mothership’s Rotterdam Art Route, ter ere van de International Architecture Biennale Rotterdam 2014. De route is vanaf 27 mei gratis te verkrijgen bij alle culturele spots en hotels in Rotterdam.

 

 

10418406_794728620547114_7493851059661628027_n 1907358_794728660547110_6025328583811738387_n fotofff

Sinds juli zijn er setjes van 4 verschillende luxe A5-ansichtkaarten van ROTTE-DAM te koop voor € 6,50 per stuk (ENG). Een losse kaart kost € 1,95. Leuk om cadeau te geven! Nu verkrijgbaar bij verschillende culturele plekken in Rotterdam zoals o.a. Art-hostel Ani & Haakien, Sluijter & Meijer, NAi booksellers (Nederlands Architectuurinstituut), Kunstuitleen Rotterdam en Boekhandel Donner.

 • t +31 (0)6 16361147

  info@robbertdegroot.nl

  Van Nideckstraat 18a1,

  3039 TM Rotterdam (NL)

 • Volg mij op Facebook voor ontwerpprocessen, nieuws en sneak-peeks! –––––––––––––––––––––––
 • Korte kennismaking

  Robbert de Groot Grafisch ontwerper, een creatieve studio voor grafisch ontwerp en het bedenken van goede ideeën. AANGENAAM! Opgericht in 2012 door Robbert de Groot (Dordrecht, 1988). Vanuit Rotterdam werk ik voor zowel voor culturele, non-profit, als voor commerciële opdrachtgevers. Mijn focus ligt op drukwerk.
 • Mijn werk karakteriseert zich door heldere concepten, functionele- en doeltreffende ontwerpen. Een simpel maar doordacht concept vormt de basis van een sterk en prikkelend ontwerp zonder poespas.
 • In het écht kennis maken voor een oriënterend gesprek? Heeft u een idee of wilt u werk zien? Neem contact op. Ik ben benieuwd naar uw verhaal! De koffie zal klaar staan! –––––––––––––––––––––––
 • Actueel

  Momenteel ben ik volop bezig met spannende projecten! Ik werk aan de overkoepelende huisstijl van een bedrijfsverzamelgebouw (voor o.a. creatieve ondernemers) in Amsterdam, waar nieuw leven in geblazen wordt d.m.v. een nieuw concept, renovatie en nieuwbouw. Voor een vernieuwd zorghuis (voor vitale ouderen) in Oudekerk a/d Amstel mag ik de nieuwe huisstijl ontwerpen. –––––––––––––––––––––––