Raad van State — Tweestrijd

Ruimtelijk en grafisch ontwerp voor werk- en vergaderkamers Raad van State-vleugel (Binnenhof), met Willem van Oranje zijn ‘tweestrijd’ als uitgangspunt, in opdracht van Raad van State.

 

Tweestrijd_Robbert-de-Groot Tweestrijd_Robbert-de-Groot Tweestrijd_Robbert-de-Groot


Tweestrijd_Robbert-de-Groot


T W E E S T R I J D
( I N   B I N N E N H O F   D E N   H A A G )

Ontwerpwedstrijd
Tijdens een renovatie (april 2011) aan de werk- en vergaderkamers van de bovenste twee verdiepingen van de verouderde Raad van State-vleugel (Binnenhof1, Den Haag) worden ter bedekking tijdelijke ‘hangings’ geplaatst die door een geselecteerde groep kunstenaars (voormalig kunstacademie-studenten van Den Haag en Rotterdam) worden ontworpen. De verdiepingen zijn benadert als een historische Nederlandse tijdlijn. De bekleding van elke kamer zou geïnspireerd worden op een bepaalde tijd uit de Nederlandse geschiedenis wat de basis legt voor deze ontwerpopgave.

Ontwerpvoorstel
Opvallend was dat er in de gestelde tijdlijn geen ruimte was voor de ontstaangeschiedenis van Nederland, waardoor ik i.s.m. Cees Boot een voorstel heb ontworpen onder de noemer Tweestrijd met Willem van Oranje (de basislegger voor het Nederlandse koningshuis zoals wij dat nu kennen) als belangrijkste uitgangspunt. Door het eerste couplet van het Nederlandse volkslied te ontleden laten wij mensen anders doen kijken naar het lied. Enerzijds trouw aan de koning – de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd -, dat was het wettelijk gezag. En anderzijds trouw aan het volk. Dat conflicteerde met elkaar.
In hoeverre was Willem van Oranje dan nog Willem de Zwijger? En in hoeverre was Willem de Zwijger nog Willem van Oranje? Van die ‘tweestrijd’ hebben wij een ontwerp-vertaalslag gemaakt in de vorm van twee gordijnen en een patronenbehang. De nadruk ligt op de ramen (zie plattegrond boven), die een poort van de tweestrijd richting het volk buiten vormen. De afstand tussen de gordijnen bij het openen of sluiten creëren een spanning. Het behang functioneert grotendeels als ‘verklaring’ van de gordijnen.

– – – – – – – – – – –

jaar: 2011
concept en ontwerp: Robbert de Groot i.s.m. Cees Boot
afmetingen gordijnen: 170 x 100 cm
afmetingen hangings: ± 300 – 600 cm
opdrachtgever: Rijksgebouwendienst
(ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties)
ontworpen items: twee gordijnen en behang (hangings)

Eervolle vermelding
De jury: “Dit ontwerp verdient zeker ergens een plek, maar het paste jammer genoeg niet goed genoeg in het kaderconcept van de tijdlijn”.

→ www.raadvanstate.nl

 • +31 (0)6 163 611 47

  info@robbertdegroot.nl

  Standhasenstraat 44 (NIEUW ADRES) ,

  3312 LR Dordrecht

 • Volg mij op Facebook voor ontwerpprocessen, nieuws en sneak-peeks! –––––––––––––––––––––––
 • Korte kennismaking

  Robbert de Groot Grafisch ontwerper, een creatieve studio voor grafisch ontwerp en het bedenken van goede ideeën. AANGENAAM! Opgericht in 2012 door Robbert de Groot. Vanuit Dordrecht werk ik voor zowel voor culturele, non-profit, als voor commerciële opdrachtgevers. Mijn focus ligt op drukwerk.
 • In het écht kennis maken voor een oriënterend gesprek? Heeft u een idee of wilt u werk zien? Neem contact op. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. De koffie zal klaar staan! –––––––––––––––––––––––
 • Actueel

  Momenteel ben ik volop bezig met spannende projecten! Ik werk aan de overkoepelende huisstijl van een bedrijfsverzamelgebouw (voor o.a. creatieve ondernemers) in Amsterdam, waar nieuw leven in geblazen wordt d.m.v. een nieuw concept, renovatie en nieuwbouw. Voor een vernieuwd zorghuis (voor vitale ouderen) in Oudekerk a/d Amstel mag ik de nieuwe huisstijl ontwerpen. –––––––––––––––––––––––