Annemarie Sour journalistieke producties, Alliantie West-Kruiskade + Robbert de Groot

Boek
Metropool op één km2: West-Kruiskade

Branche:
Gemeenten en deelgemeenten

Communicatiemiddel:
Boek

Initiatief, interviews en teksten:
Annemarie Sour

Voorwoord:
Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Beeldreactie:
Robbert de Groot en Annemarie Sour

Fotografie:
Ricky Doornbos en Eelco Roelsma

Druk:
ORO Grafisch Project Management

Oplage:
1500

Introductie

De winkelstraat de West-Kruiskade in Rotterdam-Centrum was in het verleden het toneel van drugshandel, in donkere hoekjes werd prostitutie bedreven en ’s avonds waren hangjongeren de baas. De gemeente Rotterdam besloot in 2009 de problemen samen aan te pakken in de Alliantie West-Kruiskade. Inmiddels bloeit de straat weer. Tegenwoordig zit de straat vol met internationale eettentjes en toko’s. Het aanbod is afkomstig uit alle windstreken en nergens in Rotterdam is de culturele melting pot zo direct voelbaar als hier. Hoog tijd om dit te delen d.m.v. een boek.

Vraag

Gemeente Rotterdam: Ontwerp een fris en positief boek en zet de West-Kruiskade weer op de Rotterdamse kaart.

grafisch ontwerp boek Metropool op één km2
Ontwerp boek West-Kruiskade
Lay-out Metropool op één km2: West-Kruiskade
design Metropool op één km2
typografie West-Kruiskade
close-up Metropool op één km2: West-Kruiskade
Oplossing

Waar sta je voor? Waarom doe je wat je doet? Ik hielp de Alliantie West-Kruiskade met het aanscherpen van de vraag en waar het boek over moest gaan. Om bezoekers te verleiden om op ontdekkingstocht te gaan ontwierp ik een straatgids. Het verhaal van de gids begint met het imago van de West-Kruiskade. Het toont in eerste instantie de twijfel van mensen om de straat binnen te stappen vanuit het drukke Kruisplein (voor het Centraal Station). Wanneer deze stap éénmaal genomen is en de straat aan het verkennen is, wordt men positief verrast door een vrolijke ons-kent-ons-straatcultuur. Vervolgens worden diverse unieke plekken aangedaan zoals De Lange Muur, waar kwal op het menu staat en Bharat Lachmansingh, waar klanten komen voor bijzondere geneeskrachtige kruiden. Het vergt misschien wat moed om een vaag uitziende toko binnen te stappen, maar nieuwsgierigheid en lef worden beloond. Deze drempel heb ik vertaald in kwart slag gedraaide fotografie van de ondernemers waarbij een letterlijke handeling gemaakt moet worden om de prachtige foto’s te bekijken. Na deze handeling wordt je beloond met een diepte interview van de onderneming. Er gaat een nieuwe wereld open. De paginanummering is minimaal en staat op zijn kop om de lezer bewust te laten verdwalen door het gebied. De uitgesproken kleur roze geeft het frisheid mee, maakt het hip en vooruitstrevend. De omslag is voorzien van een glanslaminaat wat de publicatie een echte ‘gids’ maakt.

boek cover ontwerp Metropool op één km2: West-Kruiskade
Resultaat

Een fris, handzaam en progressief boekontwerp (straatgids) waar de positieve ervaringen en belevingen van de straat worden weerspiegelt door middel van het ontwerp, foto’s en interviews. Unieke plekken worden aangedaan en het toont een stuk geschiedenis. Het boek maakt nieuwsgierig en zet aan om de straat af te struinen. De West-Kruiskade is inmiddels een hippe straat geworden en een hotspot voor toeristen.

Het eerste exemplaar is in 2014 ontvangen door de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus, tijdens een feestelijke boekpresentatie.

“Robbert is een eigenwijze denker. Al tijdens het brainstormen weet hij kernwoorden uit mijn verhaal te vissen die er toe doen.”

– Annemarie Sour
Journalistieke producties, Schiedam

Deel dit project met een vriend, kennis of collega

Robbert de Groot Grafisch ontwerper

Ik vertel je graag meer over dit project!