Gemeente Schiedam + Robbert de Groot

Boek
Schiedam Tegendraads

Branche
Gemeenten

Communicatiemiddel
Boek

Initiatief en teksten
Annemarie Sour

Fotografie
Annet Delfgaauw

Oplage
2000

Druk
ORO Grafisch Project Management

Introductie

Schiedam, een jeneverstad met ca. 78.000 inwoners, onder de rook van Rotterdam. Een stad met een mooi historisch centrum, een rijk verleden en vol boeiende verhalen en verborgen schatten. Toch is het nog een vrijwel onbekende stad in de schaduw van grote broer Rotterdam. Tijd om Schiedam op te kaart te zetten i.s.m. Gemeente Schiedam en onderzoeksjournalist Annemarie Sour.

Vraag

Voor velen is Schiedam een onbekend gebied waarvan je geen idee hebt, wat er zich binnenin afspeelt/afspeelde. Hoe vertellen we de boeiende verhalen van Schiedam en haar inwoners? En hoe krijgen we meer bezoekers of toeristen naar deze historische stad in de vorm van een boek?

Oplossing

Waar sta je voor? Waarom doe je wat je doet? Ik hielp de Gemeente Rotterdam met het aanscherpen van de vraag en waar het boek over moest gaan. Mijn uitgangspunt was om Schiedam letterlijk op de kaart te zetten. Het inspireerde mij tot het kernsymbool: een centrale stip (deze stip wordt vaak gebruikt om centra van steden weer te geven op verkeersborden) die symbool staat voor Schiedam, wat uitgaat van zijn eigen kracht, in plaats van Schiedam te zien als het kleine broertje van Rotterdam. Dit herkenbare symbool speelt de hoofdrol in het hele boek en wordt uitgelicht op het omslag d.m.v. reliëf/ hoogteverschil in omslagpapier. Boeiende verhalen van bevlogen mensen, onderzoek van Annemarie Sour en prachtige fotografie van Annet Delfgaauw maken het boek compleet.

Resultaat

Een mooi boek waar de nadruk ligt op de eigen kracht van Schiedam. Het is gebaseerd op het idee dat Schiedam trots mag zijn op haar eigen stad en uit de schaduw kan treden van Rotterdam. Maar bovenal een boek dat de ziel van Schiedam weerspiegelt: tegendraads, levendig en historisch. Onderscheidend, eigen en bewust pretentieus. Het is een boek geworden voor Schiedammers en alle mensen die belangstelling hebben voor de stad.

“Ik heb Robbert leren kennen als een gedreven jonge vormgever die standvastig is in zijn visie op de vormgeving, maar mee weet te bewegen als dat nodig is. Zijn ontwerpen zijn verfrissend en doordacht.”

– Pamela Aandeweg
Programmamanager Stadspromotie Gemeente Schiedam

Deel dit project met een vriend, kennis of collega

Robbert de Groot

Ik vertel je graag meer over dit project!