Boskalis

EEN BOEK WAT INZICHT GEEFT IN EEN BIJZONDERE REIS

Branche
Baggeren / Offshore

Communicatiemiddel
Boek

Oplage
800 exemplaren

Introductie

Koninklijke Boskalis Westminster is een toonaangevende expert op het gebied van baggeren en maritieme dienstverlening. Met een stevige AEX notering geen kleine jongen. Aanleiding van dit boek is de succesvolle afronding van een groots waterbouwkundig project waarbij de oevers van de drukbevaren Dordtsche Kil te Dordrecht zijn versterkt.

Vraag

Ontwerp een boek als relatiegeschenk ter gelegenheid van het project oeverversterking Dordtsche Kil, met als doel het project te promoten en de bewustwording te vergroten omtrent de bescherming tegen water.

boek ontwerp boskalis
boskalis grafisch boek
drukwerk boskalis
Oplossing

Als uitgangspunt koos ik het vaak onzichtbare proces van de bescherming van oevers. Men vind het allemaal maar normaal dat onze Nederlandse oevers worden beschermd. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? In dit boek maak ik (i.s.m. ontwerpers Lisette van Veluw en Tim Holsher) dit zichtbaar. Het toont de 300km lange bootreis die de uit Duitse steenkolenmijnen afkomstige stenen maakten, voordat ze in de Dordtsche Kil (rivier in Dordrecht) de oevers kwamen versterken. Er is een samenwerking aangegaan met fotografen die zijn meegegaan tijdens deze reis. Nooit vertoonde werkplekken en hardwerkende arbeiders worden in dit boek uitgelicht door middel van fotografie. Daar wordt letterlijk op ingezoomd. Door middel van poëtische gedichten wordt daar ook figuurlijk op ingezoomd. Informatieve teksten geven we een ondergeschikte rol en worden letterlijk van de pagina weggeduwd door de fotografie. Verschillende keren in het boek herinnert een dubbele pagina op monumentale wijze aan een grote watersnoodramp uit de Nederlandse geschiedenis. Een foto van een typisch Nederlands rijtjeshuis steekt elke volgende keer iets hoger boven de onderkant van de pagina uit. Een stille verwijzing naar het doel van dit project: bescherming tegen het water.

Het boek bevat een bijzonder omslag van natuursteen. Het staat voor het rotsvaste vertrouwen in het Hoogheemraadschap. De titel is d.m.v. zeefdruk aangebracht en maakt elk boek uniek. De open rug geeft een rauw effect aan het boek en geeft inzicht in het proces.

design boskalis boek
fotografie boskalis boek
boskalis foto
lay-out boskalis boek 1
lay-out boskalis boek 2
Resultaat

Een relatiegeschenk die met trots weggegeven kan worden en wat een ode is aan het proces. Een bijzonder boek wat bewustwording creëert en waar veel over is geschreven én in het belangrijkste grafisch ontwerp vakblad ITEMS heeft gestaan.

Het eerste exemplaar is ontvangen door Annemieke Nijhof, directeur-generaal van Ministerie van Water en milieu-infrastructuur tijdens de viering van de afronding van dit oeverproject in 2011.

Credits

Merel Brugman, Lisette de Hooge, Marieke Odekerken, Marie Wanders en Mark David Weverling waren verantwoordelijk voor de fotografie. De teksten zijn geschreven door Bart Siebelink, Gijs Hillenius en Peter Möricke. Het boek is ontworpen i.s.m. Lisette van Veluw en Tim Hosher

“Het is een leerzaam en informatief boek geworden. Ons ambacht is op zeer creatieve wijze vastgelegd. De lezer wordt niet alleen meegenomen in de reis van de waterbouwsteen, maar de creatieven verheffen met hun bijzondere fotografie en vormgeving ook het boek zelf tot ‘kunstwerk’.”

— Bart Pröpper, Directeur Boskalis
Robbert de Groot

Ik vertel je graag meer over dit project!