Opdrachtgever
Dordrechts Museum
Diensten
Grafisch ontwerp, illustratie, communicatieadvies en productiebegeleiding
Communicatiemiddelen
Familiespel, mascotte en ondersteunende middelen
Kunst voor de Kost is een unieke tentoonstelling over ondernemende kunstenaars en populaire schilderijen in de 19e eeuw. Hoe kun je als kunstenaar leven van je werk? Is een kunstschilder altijd een creatief genie of is schilderen vooral een broodwinning? Hoe bepalend is de smaak van het publiek? In meer dan 150 kunstwerken wordt een overzicht getoond van veelal 19de-eeuwse kunst die goed verkocht. Bij de tentoonstelling hoort het familiespel dat jong en oud meeneemt langs alle hoogtepunten. In een speurtocht bespreekt het thema’s als waarde, bezit, schoonheid en smaak. Kinderen kunnen hun eigen mini-museum maken door minikunstwerkjes te ‘kopen’.
Dordrechts Museum: ontwerp het familiespel bij de tentoonstelling en illustreer een mascotte – in een afwijkende stijl – dat voornamelijk kinderen aanspreekt en ze door het spel meeneemt. Denk daarnaast mee over aanvullende middelen en zorg dat het spel een connectie aangaat met de tentoonstelling.
Ik ontwierp een afwijkende visuele stijl voor kinderen en aansprekende illustratieve verteller/mascotte, hét gezicht van het familiespel. De mascotte heeft de vorm van een penseel of kwast, een link naar de schilderkunst. Van deze masoctte heb ik een set illustraties gemaakt in diverse houdingen en met diverse attributen. Deze mascotte neemt de families mee door de tentoonstelling en is vooral gericht op kinderen om ze enthousiast te maken het spel te gaan doen. Daarnaast ontwierp ik iconen, zorgde ik voor logische connecties met de ruimtelijke tentoonstelling en bedacht ik een handzame fysieke vorm voor het spel.
Een aansprekend, leuk en leerzaam spel dat goed ontvangen is door jong en oud. Zeker met de familiedagen blijkt het een succes. Kinderen leren op vroege leeftijd met geld omgaan en maken vroeg kennis met kunst en bijkomende thema's rondom commercie, waarde, bezit, schoonheid en smaak. Kortom: een succesvolle toevoeging op de reguliere tentoonstelling waardoor de tentoonstelling relevant is voor jong en oud.