Gemeente Rotterdam

EEN KUNSTWERK IN DE OPENBARE RUIMTE VAN ROTTERDAM-CENTRUM

Branche
Gemeenten

Communicatiemiddel
Ruimtelijk- grafisch kunstwerk

Concept
Robbert de Groot

Ontwerp
Robbert de Groot i.s.m. Cees Boot

Formaat
2,5 x 25 m

Materialen
Cortenstaal, ledverlichting

Introductie

De voetgangerstunnel aan de Wijnhaven in Rotterdam-Centrum (de doorgang onder de verlengde Willemsbrug) is een donkere, eng aandoende tunnel. Men gaat hier doorheen aangezien de route korter is, maar niet met veel plezier. Naast het feit dat de tunnel veelvuldig wordt gebruikt door studenten van de Hogescholen Rotterdam, zal de tunnel in de komende jaren veelvuldig worden gebruikt door de nieuwe bewoners in het gebied. Er wordt volop gebouwd rond de Wijnhaven. Waarmee het aantal nieuwe bewoners flink is gestegen.

Vraag

Gemeente Rotterdam: Ontwikkel een permanent concept en ontwerp voor de Wijnhaventunnel. Laat het passen in deze tijd en in dit gebied en zorg dat het een gevoel van veiligheid geeft.

plakaat viaduct
viaduct doorloop design
ruimtelijk- (typo)grafisch kunstwerkruimtelijk- (typo)grafisch kunstwerk
Oplossing

Na goed onderzoek te doen, kwamen we erachter dat op de plek van deze tunnel oorspronkelijk de rivier de Rotte stroomde, waar de stad Rotterdam zijn roots aan dankt. Op deze magische plek is Rotterdam ontstaan en een dam in de Rotte gelegd. Dit was direct ons uitgangspunt voor het kunstwerk. We ontwikkelde een eerbetoon voor deze locatie door de Rotte als ‘wortels van de stad’ vorm te geven. We legden de nadruk op het woord ‘Rotte’ door de ‘r’, in het midden van het woord, te vervangen voor het koppelteken (-).

Het woord ROTTE-DAM is in wortelvormen uitgesneden uit een cortenstalen wand die ’s avonds door LEDverlichting word verlicht. Zo word een magisch verlichtte plek ontwikkeld en het maakt deze tunnel ’s avonds een stuk minder eng. Het is een ode aan de niet te stoppen groei en het positivisme van Rotterdam.

nieuw ontwerp viaductdesigner tunnel
designer tunnel
Resultaat

Het was altijd een lugubere plek, de doorgang onder de Verlengde Willemsbrug bij de Rotterdamse Wijnhaven. Daar heeft dit permanente ruimtelijk- (typo)grafisch kunstwerk verandering in gebracht. Bewoners en andere gebruikers zijn erg te spreken over de plek en er wordt niet meer in de tunnel geplast, plus het aanbrengen van graffiti blijft uit. Er overheerst een gevoel van trots.

ROTTE-DAM is in 2010 bedacht door mij en Cees Boot tijdens onze studie Grafisch Ontwerp aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam. We wonnen toentertijd met ons concept en ontwerp het project voor de Wijnhaventunnel in Rotterdam.

Bekroond met een nominatie voor de Rotterdam Architectuurprijs in 2014 en is gepubliceerd in vele kranten en vakbladen.

Credits

De productie is gedaan door Bureau Mothership.

“Van een lugubere plek naar een fantastisch nieuw kunstwerk in de stad. Maar nog veel belangrijker is dat het een veilige tunnel is geworden. Mensen respecteren de kunst en er wordt geen graffiti meer gespoten.”

— Said Kasmi, bestuurder deelgemeente Centrum Gemeente Rotterdam
Robbert de Groot

Ik vertel je graag meer over dit project!