Gemeente Schiedam & Annemarie Sour

INFORMERENDE KRANT SPECIAAL VOOR BUURTBEWONERS

Branche
Gemeenten en deelgemeenten

Communicatiemiddel
Brochure/krant

Oplage
1500

Introductie

De gemeente Schiedam heeft in 2015 blokken vervallen jaren-20 panden in de Gordon- en Kortlandstraat in Schiedam-West gekocht en worden als klushuizen verkocht aan particulieren die bereid zijn de binnenkant van de woning grotendeels zelf op te knappen naar hun smaak en wensen. In de klushuizen komen gezinnen te wonen waar woningen van deze omvang schaars zijn en veranderen met hun komst ook de samenstelling en uitstraling van de wijk. Maar wat doet dit precies met de huidige buurt? Er blijkt behoefte om de buurt op de hoogte te brengen. Tijd voor transparantie.

Vraag

Ontwikkel een publicatie die de buurt informeert, openheid geeft en vertrouwen uitstraalt. Zorg ervoor dat het iedereen op niveau aanspreekt, van jong tot oud, van hip tot ouderwets, van informeel tot corporate. En dit in de stijl van de Klushuizen Schiedam-identiteit.

krant design
grafisch ontwerp krant
krant ontwerp
grafisch ontwerp krant
Oplossing

Ik kwam al gauw op het idee om een krant te ontwerpen omdat er nieuws wordt verkondigd. De omwonenden in de buurt worden geïnformeerd maar krijgen in de krant zelf ook een eigen podium d.m.v. interviews en fotoportretten. Ook komen er stukken buurtgeschiedenis aan bod en het toont de voordelen van de klushuizen. Ik heb gekozen voor een papiersoort met enige transparantie waardoor de volgende pagina enigszins doorschijnt, maar alles toch goed leesbaar blijft. Net zoals dat de Gemeente Schiedam transparant wil zijn omtrent deze ontwikkelingen. Het papier is vrij dun en laag in gramsgewicht wat het toegankelijk maakt voor iedereen.

Resultaat

Een informerende en toegankelijke buurtkrant waar mensen zich in kunnen herkennen en zich mee verbonden voelen. Een krant die het gevoel van trots opwekt maar tegelijkertijd informeert over de komende veranderingen in de buurt.

Credits

De meeste foto’s zijn genomen door fotograaf Annet Delfgaauw.

“Het feit dat ik al meerdere keren met Robbert de Groot Grafisch ontwerper heb samengewerkt zegt genoeg.”

— Annemarie Sour, eigenaar Sour journalistieke producties
Robbert de Groot

Ik vertel je graag meer over dit project!